Tempo berekenen

Bereken je tempo/pace voor bijvoorbeeld een marathon

Op deze pagina kun je het te lopen tempo/pace voor bepaalde afstand laten berekenen. Je geeft de afstand en de streeftijd op, waarna er een gemiddeld tempo wordt berekend. Wanneer je dit gemiddeld tempo continu zou lopen, zou je dus precies in je aangegeven streeftijd finishen. Dit kan handig zijn om in de gaten te houden als je bijvoorbeeld het doel heb je Persoonlijk Record te verbreken. In het Engels noemt met het tempo de 'pace'.

Om te beginnen vul je de gewenste afstand in, waarna je ook je streeftijd invult. Vervolgens klik je op de 'Bereken'-knop om de berekening te starten. Het resultaat zal daarna worden getoond. Mocht het voorkomen dat je een invoerveld niet correct hebt ingevuld, dan zul je een foutmelding krijgen met advies hoe je dit kunt oplossen.

Het resultaat is het tempo in minuten per kilometer. Binnen de hardloopwereld is dit de meest gangbare eenheid om een tempo aan te geven. Het houdt dus in: je doet er het berekende aantal minuten per kilometer over. Uiteraard hangt dit weer samen met je snelheid, echter kan vanaf een tempo gemakkelijk worden uitgerekend wat je tijd van bijvoorbeeld 5 of 10 kilometer zou worden. Wanneer je een snelheid in kilometer per uur hebt, is dit toch wat lastiger.

Afstand in kilometer:    Bijvoorbeeld 10, 21,1 of 42,195

Streeftijd:    In formaat (uu:)mm:ss, dus bijvoorbeeld 2:00:00 of 55:00